Digi kljucevi


Prodaja TV stanica u Srbiji

2009-08-06 11:22

Prodaja TV stanica u Srbiji
Totalna rasprodaja: čak pet srpskih tv stanica traži nove vlasnike
Autor teksta: mPortal, 21.10.2008 u 01:08

U Srbiji je započela totalna rasprodaja televizijskih stanica - traže se strani ili domaći investitori koji će na sebe preuzeti teret dodatnih ulaganja u programske sadržaje koji bi trebali rezultirati sa nužnim povećanjem gledanosti. Prema informacijama lokalnih medija, na prodaju je čak pet tv stanica, od čega su dvije sa nacionalnom koncesijom.

Glavni kupac je njemačka medijska grupacija RTL koja već neko vrijeme bezuspješno pokušava ući na srpsko tv tržište.

Image
Srbijanski FOX TV bi uskoro trebao dobiti novog vlasnika, a najizgledniji kupac je CME

Izvor srpskog Kurira navodi da je RTL Grupa vrlo zainteresirana za kupnju srpskih televizija. Iako nisu precizirali za koju su tv kuću zainteresirani, svima je jasno da se radi o nacionalnoj televiziji TV Avala. Prema neslužbenim informacijama, RTL Grupa spremna je za TV Avala isplatiti između 20 i 30 milijuna Eura, no konačna cijena će ovisiti o pregovaračkom umijeću vlasnika ove tv kuće, Željka Mitrovića i Danka Đunića.

Ulazak novih medijskih igrača u srpski tv eter značajno će pojačati konkurenciju među tv postajama, a samim time i poboljšati njihovu kvalitetu.Zanimljivost je to da je RTL Grupa prvo bila zainteresirana za kupnju popularne komercijalne televizije B92, no rečeno im je da ta tv kuća nije na prodaju.

Osim TV Avala prodaje se i nacionalna televizija TV FOX za koju je raspisan međunarodni natječaj. Podsjetimo da se News Corporation odlučio povući sa svih tv tržišta u istočnoj i jugoistočnoj Europi. To uključuje zemaljske TV stanice u Bugarskoj, Srbiji i Letoniji.

Image
S druge strane, RTL Grupa je zainteresirana za kupnju TV Avala

Navodno je čak šest kompanija zainteresirano za taj međunarodni natječaj. Između ostalih u igri je i američka medijska grupacija CME (Central European Media Enterprises) koja je već vlasnik nekoliko tv kuća u Sloveniji i Hrvatskoj. Špekulira se i o tome da bi oni u svojoj medijskoj imperiji voljeli vidjeti i beogradski kanal TV Enter.

CME je zainteresiran za kupnju News Corporationove bugarske televizije bTV pa se ujedno smatra i jednim od glavnih kandidata za kupnju FOX TV-aNa regionalnu televiziju Super-Nova oko je bacio jedan srpski medijski magnat, dok se za televiziju TV5 iz Niša još uvijek ne zna tko bi je mogao kupiti. Kao glavni razlog prodaje velikog broja TV kuća u Srbiji navode se nagomilani gubici.

- Televizije imaju velike troškove plaćanja frekvencija, dozvola, odašiljača i ljudstva, dok sa druge strane ostvaruju male prihode. Da bi televizija uspješno poslovala, mora imati gledanost od barem sedam do osam posto. Tu granicu prelaze samo tri nacionalne televizije, dok im je vrlo blizu jedino TV FOX. Avala bilježi gledanost od oko tri posto, a Košava-Happy TV u srpskom eteru sudjeluje sa samo jedan posto gledatelja - zaključuje Kurirov izvor.

Image
I popularni B92 bio je meta stranih korporacija

RTL se raspitivao

Goran Karadžić, zamjenik predsjednika Savjeta RRA (Republička Radiodifuzna Agencija) potvrdila je za Kurir da su predstavnici RTL-a bili u posjeti RRA i da su se informirali o zakonskim mogućnostima ulaska u srpski eter, ali ne i o detaljima vezanima za kupnju pojedinih televizija.

- Kad je riječ o konkretnim TV stanicama, do sada nismo imali nikakvih službenih zahtjeva o promjeni vlasničke strukture. A u skladu sa zakonom moguća je promjena vlasničke strukture, i ako će to dovesti do kvalitetnijeg programa, investicija i jače konkurencije, RRA neće nikome stajati na putu. Osim ako je u pitanju nedozvoljena medijska koncentracija ili netransparentnost porijekla kapitala - istaknuo je Karadžić.

(Kurir)

—————

Back