Digi kljucevi


Disney Channel

2009-08-06 11:12

Istina ili samo maštarija?
Disney Channel od svibnja 2010. godine stiže i kod nas?
Autor teksta: mPortal, 22.6.2009 u 00:25

Disney Channel, jedan od najpopularnijih dječjih kanala na svijetu polako ali sigurno širi svoju dostupnost po cijeloj Europi pa je tako do kraja ove godine najavljeno njegovo širenje i na zemlje u središnjoj i jugoistočnoj Europi. Sve je, kao što vjerovatno već znate, povezano sa gašenjem dječjeg kanala Jetix (također u vlasništvu The Walt Disney Company) koji će na nekim tržištima promijeniti ime u Disney XD, a negdje će postati Disney Channel.

ImagePrimjerice, u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Makedoniji Jetix će promijeniti ime u Disney XD, dok će u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Rumunjskoj on postati Disney Channel.

Može se primjetiti zanimljiva ali i logična poslovna strategija od Walt Disney Company; na tržištima gdje Disney Channel već postoji, Jetix će postati (ili je već postao) Disney XD, a na tržištima gdje nema Disney Channela, Jetix postaje upravo Disney Channel. Primjerice, takva transformacija će se do kraja ove godine dogoditi u Belgiji, Nizozemskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj (a vrlo vjerovatno i u Moldaviji) dok će primjerice u Njemačkoj, Austriji, Španjolskoj i Portugalu Jetix postati Disney XD. Sada se već vjerovatno pitate; dobro, u čemu je onda kvaka, zašto kod nas Jetix postaje Disney XD, a ne Disney Channel - pa ni kod nas nema Disney Channela? Čitajte dalje...

Image

Naime, iako Disney Channel do sada niti jednom nije službeno najavio širenje na zemlje bivše Jugoslavije, pronašli smo jednu zanimljivu informaciju, a koja se tiče emitiranja Disney Channela diljem svijeta. Tamo se navodi sljedeća rečenica; "Disney will start broadcasting its shows from May 1st, 2010 on the channels broadcast on Max TV (Croatia) and Extra TV (Montenegro)" što u prijevodu može značiti da će Disney započeti sa emitiranjem svojeg programa od 1. svibnja 2010 godine u okviru Hrvatskog MAXtv-a i Crnogorskog Extra TV. Ta rečenica se može shvatiti i na još jedan način; Disney će započeti sa emitiranjem svojih programa od 1. svibnja 2009. na kanalima koji emitiraju u sklopu MAXtv-a i Extra TV-a, a što bi trebalo predstavljati programske blokove Disney Channela koji bi emitirali na postojećim kanalima (npr. na postojećim zemaljskim kanalima). U ovom trenutku teško je reći što bi od toga trebala biti prava istina jer konkretnih i točnih informacija iz Disney-a o tome zasad još uvijek nema pa možda na kraju od svega ovoga ne bude apsolutno ništa.

Ipak, na istim se stranicama navode točne informacije o startu Disney Channela na ostalim tržištima kao npr. u Češkoj i Slovačkoj ili Belgiji i Nizozemskoj što bi trebalo značiti da barataju sa manje više ispravnim podacima. Start Disney Channela sredinom 2010. godine kod nas objasnio bi razlog zbog kojeg Jetix ovdje postaje Disney XD, a ne Disney Channel kao i na ostalim tržištima gdje nema Disney Channela. Ali (uvijek ima taj ali) nerealno je očekivati da bi Disney krenuo sa radom samo u Hrvatskoj i Crnoj Gori već je logičnije očekivati nekakvu regionalnu verziju kao što je to slučaj kod Skandinavije.

Image
Dostupnost Disney Channela po Europi; zelena boja - dostupan, narančasta boja - kreće do kraja godine.

Kako bilo - za početak ćemo se zadovoljiti sa Disney XD koji bi kod nas u lokaliziranom obliku trebao krenuti već ove jeseni.

Disney Channel je trenutno prisutan u Velikoj Britaniji i Irskoj, Portugalu, Španjolskoj, Belgiji (Francuska verzija), Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Poljskoj, u Skandinavskim zemljama i Poljskoj. Do kraja ove godine proširit će se i na Nizozemsku i Belgiju, Mađarsku, Češku, Slovačku, Bugarsku i Rumunjsku.

(mPortal.com.hr)

—————

Back